آروماتراپی چیست؟
رایحه درمانی یا آروماتراپی شاخه ای از طب گياهی كه در آن با استفاده از بوها و روغن های معطر استخراج شده از مواد آروماتيك برای رسيدن به احساسی مطلوب ( تعادل ذهن، بدن و روح) يا كمك به درمان يك بيماری به كار برده می شود را آروماتراپی يا رايحه درمانی می گويند.
انسان ها از زمان اولين تمدن های بشری تا به حال از عطرها برای اهداف روحانی و نيز پيرايش جسم استفاده كرده اند، اما به تازگی دريافته اند كه می توانند از مواد معطر به عنوان دارو نيز استفاده نمایند. يك ضرب المثل چينی در اين باره می گويد: تمامی عطرها دارو هستند.
در اين باره شواهدی وجود دارد كه مصريان باستان، قهرمانان و گلادياتورهايشان را پس از انجام مسابقات با روغن های معطر گياهی ماساژ می داده اند.
آشوری ها برای رفع استرس گياه شاهدانه را می سوزانده اند.
هندی ها معابدشان را با چوب های معطر بنا می نموده اند با اين باور كه می توانند Nirvana ( در مكتب بوديسم توصيفِ عمق آرامش ذهن يا همان پاكی محض و آرامش مطلق) را در آنجا بيابند.
تايلندی ها پياز را در آب می جوشانده و از آن آب برای استحمام در زمان سرماخوردگی استفاده می كرده اند.
امروزه به اين تكنيك آروماتراپی می گويند كه مزایای بسیار دارد و در زير به چند مورد از آنها اشاره می كنيم:
ـ رايحه درمانی در تكسين درد مفاصل، سردرد و نيز كنترل ميگرن مؤثر می باشد.
ـ از اين روش می توان برای بهبود كيفيت خواب استفاده كرد.
ـ اين تكنيك در كاهش اضطراب، استرس و خشم نقش بسزايی دارد كه تقويت سيستم ايمنی بدن را به ارمغان می آورد.
ـ رايحه درمانی در كاهش علائم افسردگی و اضطراب در بيماران سرطانی تأثير گذار می باشد.
ـ از خواص ضد عفونی كننده روغن های استخراجی می توان برای مبارزه با باكتری ها و قارچ ها استفاده كرد.
ـ تحقيقات نشان داده كه آروماتراپی در درمان حالت تهوع و استفراغ بعد از عمل های جراحی نيز مؤثر است.
در آروماتراپی سه روش برای استفاده از عطرها وجود دارد:
۱ـ با بوئيدن عطر بصورت مستقيم و با استفاده از روغن سوز ها، كه در اين روش اسانس ( عطر روغنی) در آبِ درون ظرف ريخته شده و توسط شمع يا وارمر كوچكی كه در زير آن قرار دارد حرارت داده می شود. به اين ترتيب ملكول های عطر به همراه آب درون ظرف تبخير شده و در اتمسفر اتاق پخش می گردد.
۲ـ اضافه كردن عطر به آب درون وان و استحمام با آب معطر.
۳ـ ماساژ بدن توسط روغن های معطر. توجه داشته باشيد كه در اين روش اسانس ها حتماً بايد با روغن های حامل نظير روغن جوجوبا، روغن زيتون، روغن بادام شيرين و روغن نارگيل رقيق شوند تا روی پوست ايجاد حساسيت يا سوزش نكنند.
در اين تكنيك مي توان از خواص درمانی اسانس استخراج شده از اسطوخودوس براي رفع سردرد، اسانس استخراج شده از پوست مركبات برای رفع استرس، اسانس اكاليپتوس برای كاهش علائم سرماخوردگي و از روغن استخراجی از چوب های معطر برای تمرد اعصاب استفاده نمود.
- rooyeshadmin
- مرداد 14, 1401
- 252 بازدید